Cele mai puternice bănci din România. Cine se află pe locul întâi în top

de: Iulia Kelt
29 05. 2024

Potrivit unor date recente, există un top al celor mai profitabile bănci din România, după cum vei afla în cele ce urmează.

Conform datelor analizate de Economedia, pe baza rapoartelor financiare ale băncilor, Banca Transilvania, BCR și Unicredit Bank s-au situat în fruntea clasamentului celor mai profitabile bănci din România în primul trimestru al anului 2024.

Cele mai mari bănci din țară au raportat împreună un profit net de 3,2 miliarde lei. Datele preliminare publicate recent de Banca Națională a României (BNR) indică faptul că sectorul bancar românesc a încheiat primele trei luni din 2024 cu un profit trimestrial de peste 3,7 miliarde lei, stabilind astfel un nou record pentru industrie.

Banca Transilvania, liderul pieței bancare în România

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a înregistrat cele mai bune rezultate, raportând un profit net de 913 milioane lei, în creștere cu 35% față de primul trimestru din 2023. Acest rezultat o plasează pe primul loc în clasamentul profitabilității.

Alte bănci de top: BCR și Unicredit

BCR, a doua cea mai mare bancă din România, a raportat un profit net de 620 milioane lei, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Unicredit a realizat un profit de 433 milioane lei, menținându-se în topul băncilor profitabile din țară.

Performanțele altor bănci majore

ING Bank România a raportat un profit net de 347 milioane lei, în ușoară creștere cu 1% față de primul trimestru din 2023.

BRD a obținut un profit net de 326 milioane lei, în scădere cu 4,61% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Alpha Bank Romania a înregistrat un profit net de 79,6 milioane lei, iar Intesa Sanpaolo România a avut un profit net de 24,8 milioane lei.

OTP Bank a raportat un profit modest de 2 milioane lei, în scădere semnificativă față de primul trimestru din 2023, din cauza veniturilor mai mici și a creșterii cheltuielilor operaționale.

Fuziuni și achiziții importante

În februarie, Banca Transilvania și OTP Bank au anunțat un acord prin care va prelua OTP Bank România pentru 347,5 milioane EUR. Finalizarea tranzacției este așteptată anul acesta.

Mai mult decât atât, în octombrie 2023, Alpha Bank și UniCredit au anunțat fuziunea filialelor băncilor din România, creând a treia bancă ca mărime pe piața locală, cu o cotă de piață de 12% în termeni de active totale. Finalizarea tranzacției este prevăzută pentru 2024.